zaterdag 20 maart 2010

Zink-lucht batterijen de oplossing?


Naar aanleiding van de vorige berichten over de schaarsheid van lithium, zijn we op zoek gegaan naar wat eventueel het alternatief kan zijn. Hierbij zijn we op de zink-lucht batterijen gestoten. Deze batterijen hebben in vergelijking met de lithium-ion batterijen heel goede prestaties zoals de volgende figuur illustreerd.De reden hiervoor is dat deze batterijen de omgevingslucht gebruiken als tweede reagens in de reactie. Er wordt dus heel wat gewicht bespaard. Ook lithium batterijen met lucht als tweede reagens bestaan, maar zink is niet zo schaars. Het staat 24ste op de lijst van meest voorkomende elementen in de korst van de aarde.

Verder zouden deze batterijen veiliger zijn en milieuvriendelijker om te produceren.

Tot slot kunnen deze batterijen in de toekomst misschien nog een mooi toemaatje hebben. Zo moet de CO2 uit de inkomende lucht gefilterd worden. Als men dit op een manier kan doen waardoor de CO2 blijvend opgeslagen wordt, dan hebben we een middel om de te hoge C02 concentratie in de atmosfeer actief te bestrijden.

Momenteel zijn deze batterijen nog niet commercieel verkrijgbaar voor voertuigtechnologie, maar wel voor gehoorapparaten.



Meer informatie via volgende links:
How the Zinc/Air Battery Is Refueling the Competitiveness of Electric Vehicles
The Zinc Air Battery And The Zinc Economy: A Virtuous Circle

1 opmerking: